KNIHA LÉČBA ZEMÍ / must have book

by - 12.10.16

Tak vás zdravím,

marně jsem přemýšlela nad nějakým titulkem, který by vás hned podle názvu neodradil :) já totiž všechno, co zmiňuje Zemi, zdraví, léčbu, nezdravý svět a navíc se to spojuje se slovem děti nebo hůř "naše děti", tak to považuji za manipulaci se čtenářem, hraní na city a takovýto, co je snad i trestný a nesmí to být ani v reklamách (teď nevím jak se to jmenuje/kdo ví, nechť se přihlásí v komentáři). Zastrašování nebo tak něco...

Knížka mi byla nabídnuta k recenzi se slovy "Když jsem jí listovala, vypadá dost zajímavě..." a protože vím, že tato mladá paní je pořád dosti úspěšná lifestylová blogerka, tak jsem tušila, že by mi asi "necpala" něco jen tak, protože prostě ví... Tak jsem si řekla, že knížku teda zkusím prolistovat a pak vám ji sem už jen z přesvědčení dám třeba do giveaway. Je mi líto a omlouvám se. Ale nedám vám ji. Teď ji dočítám a u mě aspiruje na potravinového Malého Prince (vysvětlím později).


-
rok 2016


oficiální popisek si můžete přečíst v odkazu, ale mými slovy jde o knihu, kde britská paní doktorka čtivě a se zajímavými příklady vysvětluje a odpovídá na otázky, proč v dnešní době je tolik alergií, nemocných dětí například s ADHD syndromem, cukrovkou, dětí s epilepsií, vysokými a nízkými tlaky, rakovinou,... V knize najdete i jak tomu předcházet a co si s tím vším vlastně počít.


Kdo mě zná, jistě ví...a i tady na blogu musíte čas od času trošku vstřebávat můj pohled na zdravou výživu a všechny ty moderní "bio" potraviny. Nejsem zastánce tašek plných léků, vitaminů, doplňků stravy a bůhvíčeho ještě, ale taky nejsem žádná "zelená" lesní žínka s lněnou sukní nabarvenou henou, co pije mladý ječmen. Něco mezi. Možná bych se nazvala až ignorantem :/ A tyto, k přírodě více tíhnoucí, mámy (a fakt se omlouvám těm, které to myslí vážně a smekám před nimi) jsou dost často oběťmi mého sarkasmu. Ale jde o to, že v dnešní době, co není bio a farmářský, selský, přírodní, v hnědé krabici z recyklovaného papíru nebo dřevěné bedýnce, tak je prostě trapný a pomalu radioaktivní. Jinými slovy se to dost přehání a málokdo do toho opravdu "vidí".

Věděli jste třeba, že v potravinovém průmyslu neexistuje přesná definice toho, co je to "farmářský" nebo "přírodní"? Tyto dvě slova nemají pevně dané vůbec žádné hodnoty, které takto označený výrobek musí splňovat? 

Samozřejmě, že dětské štávičky typu Jupík nebo Kubík, obarvené barvivem získaného z usušených těl červených broučků (E120), jsou fakt děsný. Ale nemyslete si, že když koupíte krabici jablečného 100% džusu, který je "bez přidaného cukru", tak jste vyhráli. Moc se vlastnostmi od Jupíka/Kubíka neliší, když může v regálu stát měsíc a nezkazí se. Divný ne? Udělejte si doma čerstvý mošt z jablek, přelijte ho do krabice a nechte ho stát ve stínu a max. 25 stupních doma na lince. Dávám mu tak 3 dny.


Na druhou stranu ale nesnáším věty typu "To je pořád samá intolerance! Za nás neexistovala alergie na lepek. Za nás se mlíko pilo celý život a nikdo žádnou alergii na laktózu jaktěživ neměl!" Nikdy jsem ale nedokázala vysvětlit tomu danýmu člověku - proč je to teď jiný a nějak slušně mu argumentovat. To, že jezdí teď víc aut je sice pravda, ale trošku to na vysvětlení nestačí. 

V téhle knížce napsané paní doktorkou Mayou Shetreatovou se to dozvíte.
Uvedu příklad vlastními slovy.

Geneticky modifikované obilí, stříkané pesticidy/antibiotiky, aby ho nenapadali škůdci/plísně. Pak z toho namelou mouku a všechny ty jedy se dostávají do našeho organismu, který postupem času řekne:"Hej tak moment!" a reaguje byť jen na stopové prvky takového lepku enormní alergií, ...

S mlíkem je to obdobný, kráva asi v těch halách nežere úplně čerstvou zelenou trávu a neběhá si po pastvině, nějaký prášeček jí tam občas šoupnou, aby nebyla nemocná, mlíko se pak pasterizuje, převařuje, odstřeďuje, aby mělo správný poměr tuku, protože opravdu neexistují haly s krávama, které dojí do červené krabice 3,5 procentní plnotučné mléko (to je kec co?) a další haly s krávama, které dojí do modrých krabic 1,5 procentní polotučné mléko. No a krávy na nízkotučné mléko ani neexistují, protože to s mlíkem nemá už pranic společného...



CO VÁS knížka NAUČÍ?


ETIKETY: naučí vás se v nich vyznat

CIZÍ NÁZVY VE SLOŽENÍ: často ani nevíte, že například cukr se může na etiketě maskovat pod mnoha různými názvy (a nemám na mysli jenom glukózu a fruktózu, vesměs všechny -ózy jsou CUKR)

NEPROPADAT HYSTERII č.1: upřímně jsem čekala něco jako "když to sníš - zemřeš". Rozhodně ne. Ukazuje taky to, že v Americe (se koukni támdle v televizi, jaký jsou tam tlustý a proč? protože mají mnohem volnější normy než my v EU :D) jsou na tom mnohem hůř - což jako není moc důvod k jásotu, protože tam je to fakt tragický, ale poukazuje na to, abychom se naučili číst etikety, abychom věděli, co není úplně fajn konzumovat a abychom se snažili nekupovat polotovary, směsi na vaření a snažili se používat, co nejvíc domácí suroviny a aspoň vařit doma, protože takhle víme aspoň zhruba, co tam je.

NEPROPADAT HYSTERII č.2: nevolejte rychlou, když dítě na zahradě spolkne hrstičku písku nebo hlíny (pokud teda 3x do týdne nešplícháte pampelišky Round-upem), nic se mu nestane, právě naopak - v zemině jsou mikroorganismy, které jsou životu prospěšné.
A tady je to hlavní gró - léčba zemí... v kopečku hlíny je několikanásobně víc prospěšných mikroorganismů než kolik je lidí na celé zemi. Zázrak. Že?

DÍVAT SE NA TUTO PROBLEMATIKU JEDNODUŠE!


Podle mě je to taková potravinová bible (první věc, co mě napadla) nebo třeba něco jako potravinový Malý princ. Osobně si myslím, že pokud tu knížku budu číst každý rok 3x, tak pokaždé v ní objevím něco nového, zajímavého ne-li šokujícího. 

Objednat si ji můžete tady přímo v nakladatelství Práh za 229,- a můžete mi do komentářů napsat, jak se vám četla a co na ni říkáte. Nebo už jste ji někdo četl?



You May Also Like

1 komentů

  1. Jojo, spoustu lidí se na tuto problematiku kouká jednoduše a bere ji na lehkou váhu a přitom je to tak složité a komplexní onemocnění, na které by se určitě nemělo jen mávat rukou a dělat jakože nic. Známé prý pomohla léčba za pomocí produktů od firmy biomag , tak kdyby náhodou jste nějaká měla s tímto problém, určitě pročtěte :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)