Mezi mé koníčky patří četba...| must have books

by - 29.6.18


...aneb ukaž mi co čteš a já ti řeknu proč máš doma bordel.

Takhle to bude asi u mě správně. Nevím, co o mě moje čtivo vypovídá, ale rozhodně vím, co o mě nevypovídá. Rozhodně o mě nevypovídá, že jsem domácí hospodyňka s čerstvým koláčem, kterej by se dal konzumovat přímo z podlahy.
Ale za to vím, jak se žije minimalisticky, že mlíko není hlavním zdrojem vápníku, že člověk je vlastně designér vlastního života a tak dál...No. Až přijede příště máma a nalepí se jí plosky nohou na plovoučku, tak jí to všechno řeknu, aby věděla, že něco se pro to prostě musí obětovat. Přece neumřu blbá. Rakev nemá kapsy a podle mě ani kýbl se smetákem. Tak co.

Dneska jsme měla nějakou fotící náladu, tak jsem vám zrovna vyfotila pár knížek, který mám rozečtený nebo rozposlouchaný. Jsem z toho občas nervózní, že jich mám tolik rozdělaných, ale co už. Protože tohle je asi první období v životě, kdy mám knížky na všech zařízeních a vždycky, když mám náladu číst, tak nějakou u sebe mám, ať už formou na poslouchání, v telefonu nebo klasickou. A chci vám je ukázat.


Ukaž, co děláš!
10 způsobů, jak sdílet svou kreativitu a nechat se objevit
AUSTIN KLEON
Jan Melvil Publishing



taková motivačka zajímavá, jsou tam rady, jak svou práci nechat objevit a je to aplikovatelný na kreativce jakěhokoliv směru.
Číst bych to asi nečetla, ale jako audiokniha je to pecka!
Trvá cca 2 hodiny a Ondřej Halámek se hrozně dobře poslouchá.


Designérem vlastního života
Jak si navrhnout spokojený život na míru
BILL BURNETT A DAVE EVANS
Jan Melvil Publishing



Trošku složitější motivačka na přemýšlení, zatím jsem cca ve třetině, takže konečný soudy dělat nebudu. Spíš vhodný na souvislejší čtení, protože se vždycky vracím, abych chytla nit .
Akorát nevím, proč jsem na té fotce nechala ty sluchátka :)


Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky
ELENA FAVILLI A FRANCESCA CAVALLO
Albatros



Asi netřeba zbytečných slov. Instagram už touhle knihou nějakou dobu žije. A celkem právem. Každá dvoustrana zahrnuje jednu nádhernou ilustraci výjimečné ženy, o které je na druhé straně povídání. Povídání je vhodné i pro malé děti (holky, ale podle mě klidně i kluky). My s Vali vybíráme podle obrázku, pak ji nechávám hádat, čím by mohla být ta paní významná a pak si to spolu přečteme a vysvětlíme. Taková sbírka super žen, čekám, že bude každý rok nové vydání s dalšími ženami :)


Pořádek nejen v hlavě
28 dní pro jednodušší život
DOMBROVSKÁ MICHAELA
Grada



Jednoduchá, příjemná, stručná kniha o minimalismu, životě s ním,... dodatek 28 dní pro jednodušší život je samozřejmě taková formulka, ale knížka je do jednotlivých dnů koncipována a tak vám i časově rozvrhne, co kdy máte vytřídit, a tak. Kdo je pokročilej minimalista, tak to pro něj asi nebude, ale já mám ráda i ty základy všechny pohromadě. Je tam spousta fajn tipů a dobře se mi čte. On to člověk tak nějak všechno ví, ale takhle je to černý na bílým a pro mě docela nakopávací.


Velmi osobní kniha o zdraví
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu
MARGIT SLIMÁKOVÁ
Bizbooks



O této knize jsem psala minirecenzi na instagramu a protože se nechci opakovat, tady ji máte znovu:


...tentokrát takový žánr, který moc nečtu,
protože je to většinou nuda a spousta odborných keciček...
ale tahle od @margitslimakova je hodně hezky zpracovaná.
Je prostě jiná. Ne Margit (asi), ale knížka 😁
Obálka, vazba, ilustrace, ale hlavně obsah
je tak stravitelný a graficky uspořádaný,
že se čte skoro sama 😜 
Spousta ZÁKLADNÍCH a LOGICKÝCH informací 
o jídle a výživě, na který přes všechny alternativní metody,
diety, bezlepky, bezlaktózy,... zapomínáme. 
Trošku mi připomíná knížku Léčba zemí,
 kterou jsem rozečetla před 2 lety a je i na blogu.
Tahle je ale navíc od české autorky a je víc učebnicová,
 takže se mi v ní dobře orientuje. 

Před pár dny u nás byli moji kamarádi a teď už nevím, kdo z nich to řekl, ale byla to taková pravda. "Je hrozný, že se musí psát knihy o tom, jak máme jíst." Asi tím vystihli vše. I podstatu téhle knížky. Jsou tam tak základní a logický věci, na který jsme ale vlivem konzumu a komerce úplně zapomněli a ba naopak potravinářský průmysl nám je rád vyvrací a cpe nám nějaké své "vylepšené verze". Radši se cpeme doplňkama stravy než abysme si dali rajče ze zahrádky, vajíčko od slepice ze sousedova kurníku a hlídali si, kolik toho za den vypijeme. Radši kupujeme něco, co má přidaný vitamin XYZ nebo jich je tam rovnou šoupnutej celej komplex. Pro mě zase super, pro pokročilejšího čtenáře doporučuju už zmíněnou Léčbu zemí.



Tak jo,
cokoliv, co rádi čtete mě zajímá,
až totiž dočtu aspoň jednu z těchhle,
tak se pouštím do nových...
Dřív ani ťuk.

A nebo možná? :)
 na dovču bych si jednu novou vzít mohla ne?
- výměnou za Rebelky, ty čteme společně s Vájou,
tak to se nepočítá...


You May Also Like

7 komentů

  1. Vendi paráda :) Krásné fotky (mimochodem ty růžový sluchátka, ach!!!) a moc fajn výběr :) Na Margit se chystám taky! Pozdravuj Váju a užívejte léto :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sluchátka jsou Vájiny, ale občas si je půjčuju, pssst! :D
      Díky a krásné léto i tobě <3

      Vymazat
  2. Každý by měl mít nějakého koníčka, aby se mohl odreagovat od každodenních starostí a povinností. Mě třeba hrozně baví lakování nehtů. Mám doma různé laky na nehty a stejně, když někde nějaké vidím, tak si je musím koupit, takže se mi doma sbírka pěkně rozšiřuje.

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme hodně dlouho měli neupravenou betonovou podlahu, protože jsme se po rekonstrukci nemohli vyhrabat z finanční tísně. Nicméně to po pár měsících přišlo a mi si pořídili všude po bytě vinylové podlahy . Nyní máme podlahy prakticky úplně pořád čisté a dá se z nich také jak vy říkáte doslova "jíst" :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, zajímavý článek. Mobil co je na tyto fotce, tak ten mám také. Abych si se mi nepoškrábal displej, tak jsem si pořídila na internetu zde pěkný obal na svůj mobilní telefon. Čauky.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky moc ráda čtu. Hodně mě teď baví literatura faktu, i když teda teď jsem četla knížku Boss Babiš a to jsem fakt měla problémy dočíst, protože jsem si říkala, že takhle to tady nemůže fungovat. Ale teď mě čeká operace očních víček, tak budu mít nejspíš na chvíli utrum. Ale tak co, nastahuju si pár audioknih a bude to zase fajn. :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)