Příprava k porodu s Aniballem

by - 26.3.20

Jak jsem se připravovala na porod? Pomocí čeho a pomohlo to?

aniball balonek

Článek jsem měla rozepsaný ještě před porodem, protože příprava na něj byla zcela logicky aktuální. A teď po 6 týdnech píšu o tom, jak to dopadlo a hodnotím, jestli to moje připravování k něčemu bylo.

Upřímně nejsem moc důsledná, co se týká různých pravidelných cvičení. Hlavně, když se k nim mám donutit sama doma. To mám i teď s tím poporodním a s Aniballem to nebylo  jiný. Vzpomněla jsem si každej druhej nebo třetí den :)

Jsou věci o kterých se moc nemluví a ani já se nechystám nic detailně popisovat. Bude to spíš doporučení a moje osobní zkušenost s celkem probíranou pomůckou na předporodní přípravu.

Růžový Aniball balónek

Speciální zdravotnická pomůcka k procvičování svalů pánevního dna a porodních cest.      Zjednodušeně: postupným cvičením od ukončeného 36. týdne těhotenství - nafukováním balónku, který si zavedete - ano, tam dolů - trénujete svalstvo pánevního dna a pomalu ho připravujete na porod (každý den zhruba 20 minut) 

V balení je praktická taštička. Asi na cesty, i když v 9.měsíci většinou moc necestuju. Potom návod, pumpička s hadičkou a balónkem, metr a potřeby na zapisování měření.

- cílem je snadnější porod bez poranění a nutnosti nástřihu
- posilováním pánevního dna po porodu řeší problémy s inkontinencí

kompletní sada aniball

Můj trénink

Asi měsíc před porodem jsem si nakoupila v drogerce kondomy. Nejdřív ty s tea tree olejem, ale pak jsem se dočetla v návodu, že se nedoporučují. Mohly by narušit materiál balonku a způsobit prasknutí. No, vypotřebovala jsem celý balení a dobře to dopadlo. Ale vy to zbytečně nezkoušejte. Potom už jsem kupovala jakýkoliv, co mi přišly pod ruku. Na značce nezáleží, on je to víceméně jen moje vychytávka kvůli hygieně a lepší údržbě balonku v čistotě

Ale doporučuju si pro alespoň jedno balení skočit a pozorovat prodavačky při placení. S plným košíkem prezervativů a obrovským břichem pozorovat výraz ve stylu "tak na to už je trochu pozdě" je vážně zábava :-D


Začala jsem (velmi nepravidelně) nafukovat, uvědomovat si, co je vlastně hráz a pánevní dno a jak funguje. Vše podle pokynů v manuálu. A takhle jsem trénovala cca 3 týdny.

Balónek jsem měla už u prvního těhotenství a vzhledem k tehdejšímu bezproblémovému porodu bez nástřihu a šití jsem věděla, že teď po 7 letech do něj půjdu zase. Říkala jsem si, že i kdyby to mělo být jen placebo, mně to pomáhá.

aniball balonek k přípravě na porod

Výhody

- připomněla jsem si zase pocit toho tlaku a tahu, který je potom u porodu samozřejmě silnější, ale uvědomila jsem si, kudy to miminko vlastně zase bude muset projít :)

- u obou porodů mi to pomohlo psychicky, měla jsem pocit, že víc už pro hladký průběh udělat nemůžu. Když to potom u porodu gradovalo, věděla jsem, že ten tlak znám a že dříve nebo později bude holčička na světě

- díky metru jsem viděla pokroky a je opravdu mazec, jak třeba 3 dny necvičíte, tak se k té konečné hodnotě z minula dostáváte obtížněji.

Opravdu snadnější porod?

Když jsem dala v lednu fotku do stories, že začínám trénovat s Aniballem, ozvaly se 3 mámy, že to je super, ať pokračuju a pak pár těch, které se mě ptaly, jestli to za ty peníze fakt stojí.

Spousta odborníků, porodníků, gynekologů, porodních asistentek a dul ho na stránkách Aniballu doporučuje. Má pozitivní ohlasy i mezi maminkama. A já ho taky doporučuju. Ale i tak myslete na to, že každé tělo je jiné, každý porod je jiný, každé miminko je jiné a nikdo vám stoprocentně nezaručí, že když budete Aniball používat pravidelně, jak se píše, budete bez nástřihu, poranění hráze nebo porodních cest. Je to možnost a pomůcka od slova pomoc. Určitě za vás Aniball neporodí.

aniball měření

Za mě jednoznačně ANO

Oba porody byly v tomto směru úplně totožné: bez nástřihu a bez šití (ok, jedno škrábnutí, které bylo vyřešeno 1 stehem někde ani nevím kde). Druhý den po obou porodech jsem si mohla sednout na židli a po šestinedělí je podle mého pocitu všechno v normálu. Po kontrole na gynekologii (zatím je přeložena na neurčito kvůli pandemii) budu trénovat ještě naposledy. A to proto, abych se nemusela bát zakašlat a před každým nutkáním na malou křížit nohy. Ano, i to je totiž následek porodu - povolené pánevní dno :)

Další pomocníci...

Tentokrát jsem k Aniballu přidala ještě čaj z maliníku na uvolnění porodních cest. U Val jsem to nestihla, protože jsem rodila 10 dní před a u Justi už jsem hrozně chtěla porodit, tak jsem si ho začala vařit v posledním týdnu před termínem a přidala ještě masáž hráze s olejíčkem od Saloos.



Třeba vám článek pomůže s rozhodováním, jestli Aniball pořídit nebo ne :)
A vy, co s ním máte zkušenosti, podělte se do komentářů.

podpis bejbymáma

You May Also Like

5 komentů

  1. Mohu říci zajímavý článek

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem s aniballem trénovala a mohu jen doporučit. Prvorozenou dceru jsem porodila úplně bez poranění a syna (cca 4300g) bez nástřihu, pouze s kosmetickým jedním stehem. S třetím miminkem jsem trénovat nestihla, a ačkoliv byla dcera nejmenší, odešla jsem se 2 stehy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na porod jsem se nemusela nějak extra připravovat, jelikož jsem rodila předem naplánovaným císařským řezem. Samozřejmě jsem se celé těhotenství hýbala, abych měla alespoň nějakou fyzičku. Nejvíce jsem se věnovala pořizováním výbavičky pro miminko a přípravou tašky, do které jsem si postupně dávala věci do nemocnice. Poslední, co jsem koupila byla dětská hygiena, abych měla vše.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za článek. Já mám termín v únoru, takže na porod už se vážně musím chystat. A právě aniball mi byl nedávno doporučený kamarádkou. Sice cvičím nějaké cviky na balónu a na podložce, ale nevím, zda to má nějaký efekt. Zato tohle si hodně lidí chválí. Proto si ho přeji za týden k narozeninám a doufám, že ho společně s vybraným obrazem dostanu. 😊

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem si taky všechno před porodem připravila a bylo to to nejhezčí období. Po narození dcery jsem byla ráda, že jsem si všechno připravila dopředu. Nedávno jsem se rozhodla pro labioplastiku tady, jelikož po porodu mi nevyhovovaly moje intimní partie. Po zákroku se cítím mnohem pohodlněji a hlavně spokojeněji.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)