RECENZE: LEGO Duplo Velká Farma 10525

by - 16.1.15

zdroj: duplosvet.cz
Ahoj všichni,
dneska nás čeká recenze na další sadu stavebnice, které značku už znáte od minule.

Když nám tým LEGO Duplo nabídl před Vánoci už podruhé testování jejich stavebnice, kývla jsem bez váhání, protože Vája "tabjet otičty" miluje ... (překlad: stavět kostičky :)... No a pak mi docvaklo, že jsem po minulým testování aktivně babičky poprosila, aby pořídili Váji na Vánoce nějaké Duplo se zvířátkama.
Jak to dopadlo, se dozvíte úplně na konci.

Ale teď zpátky k věci. Od minulého testování Startovací sady Deluxe, uběhly 3 měsíce a Vája se celkově posunula ve vývoji. Takže stavění je už jistější a tím pádem to bylo trošku zábavnější než minule.






Sada VELKÁ FARMA obsahuje 121 dílků, z kterých můžete podle přiloženého plánku postavit stáj pro koně, stodolu a domeček pro farmáře. Tyto tři domečky postavíte zároveň, takže vznikne opravdu velká farma. Plánkem se samozřejmě řídit nemusíte ani vy ani vaše děti. Záleží na věku a fantazii, to je jasný. Stavebnice je uváděná od 2 do 5 let. Vája má rok a půl a je jasný, že sama sice ještě nějakou stavbu nevymyslí, ale Farma je u nás určitě "na bedně " mezi oblíbenýma hračkama :)


Co všechno je krabici se stavebnicí Velká Farma:

Kromě klasických kostiček k sestavení domečků, v krabici ještě najdete...


zvířata: strakatá kravička s telátkem, kůň, slepice a kočka



figurky: farmář a farmářův synek (asi) :)

ostatní funkční dílky: 3ks menších podložek, dvě židličky, okno a stěna s okýnkem, dveře, dřevěné okýnko do stodoly, vrata ke stodole, vidle, 4ks ohrady pro kravičky, pohyblivý koš na seno pro koně, modrý plot, kytky, korýtko (fakt si teď nemůžu vzpomenout, jak se tomu jinak řekne :) , naviják se šňůrkou, ale nejdůležitější je zatím určitě traktor!

obrázkové kostky: myši, vylíhnutá kuřátka, pavouk, truhlík s květinami a korouhvička :)





Tipy jak si hrát a přitom rozvíjet schopnosti ročního až rok a půl "starého" dítěte:

  • učíme se zvířátka a "jak dělají"
  • prostrkujeme různě velké kostky okýnkem/dveřma - takže taková náhrada vkládačky
  • vymýšlíme příběhy a k tomu si zpíváme nebo říkáme básničku, když narazíme na nějakou, která s tím souvisí :)
  • stavíme komíny - teď už Vája zvládá i sama, ale je pravda, že se u toho dost rozčiluje, když jí to nejde, musíme víc trénovat trpělivost a na to je Duplo jak dělaný
  • dá se tím i krásně naučit úklid hraček - ne že by mi uklidila celou roztahanou stavebnici, ale pár kostiček do krabice dá, když jí řeknu
  • ostatní tipy i pro větší děti najdete na duplosvet.cz/herni-tipy


Hlavní rozdíl mezi oběma sadami, které jsme dostali na testování je ten, že samozřejmě Farma je tématická a Startovací sada je prostě základ. Paradoxně bych to věkové doporučení na krabicích přehodila. Mně se líbí, že v "startovačce" je hodně klasických obyčejných kostek, ale je podle mě vhodnější pro starší děti, které už si se svou fantazií dokáží postavit, co je napadne. A Farmu beru jako super start pro ty nejmladší stavitele, jako je třeba Vája, protože je tam spousta zvířátek, traktůrek, ohrádky, domečky a samozřejmě to má samo o sobě příběh, který už nemusí to dítě vymýšlet. Velká Farma je pro ni zatím zajímavější. Věřím ale, že až bude starší, tak ji zase jen Farma může naopak omezovat v tom, co si postaví, protože je víceméně dělaná na 3 určitá stavení :)




My máme teď tedy obě sady a vzhledem k tomu, že nemělo smysl je rozdělovat do krabic zvlášť, máme je dohromady. A to je potom opravdu nekonečno možností, co si postavit :) Od minule se Vájiny sympatie ke kostičkám nezměnily.

Jak už jsem říkala, Vája na Vánoce měla dostat další Duplo. Dostala od jedné z babiček ještě dvě menší sadičky Zvířátka z farmy a Telátko. Podrobněji se o nich budu zmiňovat v článku o dárcích, které Vája dostala na Vánoce, ale jen se tady hodí říct, že jsem moc mile překvapena. Zvířátka se v těchto 3 sadách neopakují. Myslela jsem, že když testujeme Velkou Farmu, tak Zvířátka z farmy a Telátko budou zbytečné. A vůbec. Ani jedno se neopakuje. Jediné Telátko je stejný druh jako máme ve Farmě, ale tam je strakaté a tady hnědé. Super. Někdo si může říct blbost, ale já to moc to oceňuju.



 Moc děkujeme tedy ještě jednou týmu Lego Duplo za možnost testování této sady. Duplíčko mají snad v každé hračkárně, ale pokud chcete jít na jistotu, doporučuju si prohlídnout jejich stavebnice na duplosvet.cz.
Za Valinku můžu teda jenom říct, že si s sebou traktor nutně musela táhnout i na nákup a jezdila si s ním po madle nákupního košíku :D

Děkujeme a příště vám shrneme Vájiny vánoční dárky :)
Ahoj

You May Also Like

3 komentů

  1. Super, my se s Duplem teprve začínáme seznamovat. Ester zatím bavi kostičky rozebírat. Doma máme sadu, která se kdysi vyráběla pro úplně malinké děti. Maji takové veliké cudliky. Škoda, ze s tim prestali. A pak jsme ještě dostali tu tahací sadu pro děti od roku a pul. Na narozeniny planujeme sbírku rozšířit. Lego je prostě úžasná hráčka!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, u nás je to teda TOP hračka :) a ty staré stavebnice si pamatuju od bratránků, když byli malí, což je tak asi 20 let...to letííí :D

      Vymazat
  2. Lego je fakt super hračka. :) Mladší u nás dědí Duplo, ke kterému vždycky dostanou nějakou novou stavbu. Ale starší si už slušně ujíždí na stavebnicích od Star Wars nebo třeba Pána Prstenů. Jasně, má rád ty filmy, takže proč by ne. A co si budeme povídat, ono je to taky taková fajn a super hračka pro tatínky. :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)