Kreativní hračkárna TAKARO v Brně | Rozhovor

by - 18.10.21

 
Už jste slyšeli o TAKARO pointu v Brně? Že ne? Tak to byste do této netradiční hračkárny měli s dětmi skočit. A nejlépe ještě teď před Vánocemi, ať jim nekoupíte zajíce v pytli. Jak to myslím s tím zajícem? To se dozvíte v dnešním rozhovoru s Hančou Šormovou, spoluzakladatelkou kamenného i online hračkářství TAKARO.


Hani, já tě znám ještě z dob, kdy jsi dělala copywriting (psala pro klienty), kterým se teď lehce živím i já. Prosím tě, jak se člověk od textů dostane k tomu, že otvírá hračkářství? 

Lehce (smích). Jak jsi zmiňovala, poté, co jsem opustila dráhu ajťačky v zahraniční firmě, začala jsem psát texty pro klienty. Jednou mi do cesty přišla Peťa a chtěla po mně napsat pohádky o malé chobotničce. Tím vznikla knížka Muchlinka. Co více, ve mně znovu začal hlodat červíček závazku, který jsem si dala kdysi na gymplu.

Hanča Šormová s jejími dvěma knihami, kde je hlavním hrdinou lvíček Tuláček a holčička Haneka.


A ten zněl jak? 

Že chci pomáhat zvídavým dětem ke vzdělávání se hravou formou. Víš, je to už let, kdy jsem studovala SŠ a tehdy se moc individuální plány nenosily. Měla jsem jisté nadání na matematiku a i přes reprezentování školy na mezinárodních soutěží mi byly spíše házeny klacky pod nohy. “Však chytré a zvídavé děti nepotřebují pomáhat. Ony to zvládnou samy!” je taková klasická hláška. To se mi nelíbilo a dala jsem si závazek, že jednou budu dělat něco pro děti.

Takže tím vznikl projekt TAKARO, kde společně s partnerem vybíráte české hračky s přesahem? 

Ne. Ta cesta je mnohem delší. Nejprve vznikl Tuláčkův svět, což je přímá reakce na ten závazek a to, že mě chytlo psaní dětských knih. Pod touto značkou společně s partnerem navrhujeme vědomostní sety, kreativní sady a dětské knížky se zatoulaným lvíčkem Tuláčkem a zvídavou holčičkou Hanekou. Jenže projekt jsme spouštěli přesně před rokem na konci září 2020 a přišel lockdown, což nám hatilo plány. 

Díky spolupráci s Lesito,
dostal hlavní hrdina Hančiny knížky - lvíček Tuláček - částečně
 reálnou podobu. Ušijete si ho totiž sami doma.

Ano, vzpomínám si, že ses tehdy začala angažovat v projektu Darujeme české Vánoce. Představíš mým čtenářům, o co šlo? 

Byla jsem jednou ze zakládajících autorek. Společně s Jančou nám šlo o jediné - šířit mezi lidmi myšlenku: “Kupte letos na Vánoce něco od českého tvůrce a šiřte hned trojnásobnou radost - mezi tvůrcem, vámi jakožto zprostředkovatelem a obdarovaným.” 


Chtěli jsme podpořit, aby lidé nakupovali u zlatých českých ručiček, ačkoliv je lockdown a nejednou klasické předvánoční trhy. Stal se z toho virál, který zaujal i samotný časopis Forbes. Nakonec to byl projekt, který jsem v mém tehdy 3. trimestru těhotenství kolikrát řešila do 3 do rána.
 

Už začínám tušit, jak to pokračovalo. Ty jsi v projektu poznala tvůrce českých hraček a začal se rodit nápad na TAKARO? 

V podstatě ano, ale přišel s tím partner v lednu. Týden po porodu jsme pak v únoru spustili e-shop www.takaro.cz. Zaměřili jsme se na lidi podobné nám - milující lokálnost, kvalitu a přesah. Tj. hračky by měly děti v něčem rozvíjet. S řadou tvůrců se známe osobně, vyslechli jsme jejich příběhy, anebo zajeli oni za námi do Brna.

Jenže vy jste s partnerem nezůstali jenom u e-shopu, ale v této nejisté (covidové) době otevřeli hračkářství. Co vás k tomu vedlo?

Pořád jsme přemýšleli, jak co nejvíce pomoci rodičům, co by jim ulehčilo život. Třeba já bych uvítala mít možnost mama coworku. Jít si někam sednout, chvíli pracovat a dítě je vedle v hlídaném koutku. Chvíli jsme koketovali mít něco jako hračkavárnu (kavárnu spojenou s koutkem a hračkářstvím). Máma by pracovala v kavárně a v hračkářství by kromě hraček byl koutek. Ale zatím je to pro nás hodně vysoká investice. Nakonec jsme se rozhodli rozjet TAKARO point neboli hračkářství ze zážitkem. 

Puzzle na podlahu „Postav si město“ je od české značky, jehož majiteli tornádo v létě 2021 vzalo střechu nad hlavou.

Já už jsem u vás byla, takže perfektně vím, proč mluvíš o hračkářství se zážitkem. Ale popiš i ostatním váš netradiční koncept, který mi přijde úžasný.

Hračkárna TAKARO point má 3 místnosti a ve 2 z nich je tzv. point = místo, kde si dítě může doslova vše z našeho e-shopu osahat. Jeden point je deskohrátkový. Tady se nachází vybrané deskovky, dražší stavebnice, balanční houpačky, kolotočky, kuličkodráhy a další. Druhý je pak zaměřený kreativně. Děti tu mohou pískovat, malovat obrázky foukáním, pomalovat si kamínek. 

Rodiče mají zatím čas si v klidu prohlédnout náš sortiment. Anebo právě kouknout, co děti zaujme. Nekoupí pak nějakou zbytečnost. Držíme se hesla: „Nekupujte zajíce v pytli!“

Díky moc Hani a ať se vám daří!

Tento krásný košík jsem zaplnila asi za půl hodiny. Co jsem holkám pořídila se dozvíte v tomto postu na našem instagramu.

Jako všechny mámy, i já oceňuji, že si můžu s Vali a Justi hračky vyzkoušet, že mi někdo poradí s výběrem a navíc tím ještě podpořím české tvůrce. A to, že projekt rozjela maminka dvou prcků při rodičáku, to už je jen třešnička na dortu. 

Pokud chcete velký výběr knížek, hraček, her a stavebnic od českých tvůrců na jednom místě, vyrazte na Provazníkovu 35 v Černých Polích
Teď před Vánocemi tam navíc celý měsíc probíhá závodění zvané TAKARIÁDA.

Kdo byl a kdo se chystá? :)



You May Also Like

2 komentů

  1. Jee to je skvělý tip. Určitě tam zavítám :-) . Já sice děti ještě nemám, ale sestře se před dvěma měsíci narodil chlapeček, tak mu taky pořád něco kupuju :-D . Máme spolu skvělý vztah, tak už se těším, až budu mít taky děti, a prcci si spolu budou hrát :-) . Sestře jsem koupila za porod nádherný náramek spojení , který pěkně doplnil prstýnek, který dostala od svého manžela :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. To je vážně super, že existuje i taková hračkárna. Já dětem ráda pořizuji kreativní knížky a hračky. Malou to zabaví i na nějakou dobu, a také vím, že jí to něco dává. Například ta sada na kreativní šití vypadá úžasně. Díky článku už vím, že i takové hračky existují. Určitě se tam musím zajet podívat. Děkuji za super tipy.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)