Aktovka vs. batoh pro prvňáčky?

by - 20.8.19



Když jsme v půlce prázdnin dostali seznam věcí do první třídy, trošku jsem se zděsila. Je pravda, že toto je seznam na CELÝ první školní rok, tzn. že některé věci budeme potřebovat třeba až po zimě, ale i tak 😊

Každopádně první řádek, na kterém je napsaná LEHKÁ ŠKOLNÍ AKTOVKA, si můžeme odškrtnout.


V minulém předškolním díle jsem vás seznámila s KartonP+P a Oxybagem, takže už máte trochu představu o tomto českém výrobci.

Dostali jsme na vyzkoušení a nafocení i batoh pro ty nejmenší školáky. Takže dneska vám ukážu srovnání právě batohu a aktovky pro ty nejmenší školáky...

Co se týká školních aktovek, jsou v ČR řízeny normami a za mě se typy hodně podobají. Při výběru rozhodují víceméně detaily, jako je množství reflexních prvků, rozměry v řádech pár centimetrů, samozřejmě design, přítomnost bederního pásu, atd.  S batohem pro tak malinké školáky, který splňuje tyto normy, jsem se ještě nesetkala, proto mě zajímalo, jak bude na drobné Vali vypadat a v čem bude vlastně jiný.
Vali měří 120 cm a váží cca 22 kg.


6 věcí, které by kvalitní aktovce/batohu neměly chybět:

-        Pevné dno
-        Ergonomicky tvarovaná pevná a polstrovaná záda
-        Reflexní prvky
-        Hmotnost pod 1,2 kg
-        Dostatečně široké popruhy – nejlépe polstrované (pokud nejsou – popruh by měl být nejméně 4 cm široký, aby se nezařezával do ramínka).
-        Označení normy ČSN 79 6506


AKTOVKA OXYBAG PREMIUM

Hmotnost 1,1kg
Objem 20lt
35 x 21 x 18 cm
Nosnost 8kg





Největší výhodu klasických aktovek vidím v jednom velkým prostoru, kam se vejde vše potřebné a školák nemusí otevírat jednotlivé kapsy a hledat, kam si dal ten nebo jiný sešit. Myslím, že tohle je pro Vali velké ušetření času a nervů: "Kde mám ten úkol?" 

Určitě jsou nutností přitahovací ramenní popruhy, kterými povolíte nebo naopak přitáhnete aktovku k zádům.


na svačinu máme speciální kapsu a po bocích 2 kapsy, které jdou rozšířit suchým zipem a vejde se do nich tedy víc.







A takhle sedí Vali na zádech :)


BATOH OXY STYLE MINI 

Hmotnost 1 kg
Objem 25lt
42 x 30 x 21 cm
Nosnost 8kg



Oproti aktovce má navíc bederní popruh a spoustu kapes na zip. Má moderní nadčasový vzhled, takže pokud máte prvňáčka, který nechce každý den mít na zádech Spidermana, kočičku nebo FC Barcelonu, tak toto je super volba. Doporučuje se od výšky 128cm. Vali má 122 a nepřišel mi na ní vůbec mohutný ani široký. Jen u nás rozhodl ještě dětský design.









 A takto sedí na zádech batoh. Je o něco lehčí, za to ale delší než aktovka, ale sedí i tak velmi dobře. Nebála bych se ho Váji dát do první třídy. Jen by pro ni byl zatím asi chaos v těch kapsách, ráda si doma třídí a schovává věci do různých kapsiček, přihrádek a taštiček, ale pak je samozřejmě nemůže najít :) No a pak je tady design. Za mě nádherný, za 6letou Vali málo holčičí :)

________________________________________

3 UŽITEČNÉ TIPY

1. Kupujte aktovku s dětmi a i přestože k smrti nenávidíte Spidermana nebo Elsu, zkuste to překousnout. Myslím si, že by se to mělo těm prvňáčkům, co nejvíc zpříjemnit.

2. Dobrý tip od odborníků z OXYBAG -  lahev s pitím dávejte dětem prázdnou, případně jen se sirupem. Vodu si dopustí ve škole a tašku nebudou mít tak těžkou.

3. Věci uvnitř batohu skládejte tak, že ty nejtěžší budou nejblíže zádům. Aktovka se potom nepřevažuje a hezky sedí na ramenou.

__________________________________________

Taky se vám zdá, že všechny aktovky jsou 3x větší než každý prvňáček, který ji nese? Taky jsem měla strach, protože Vali je drobná. Ale nakonec ten výběr nebyl tak těžký :)

A navíc teď na facebooku OXYBAG právě probíhá soutěž o 3 batohy. A podle vlastního výběru. Tak teď jste načerpali inspiraci a hurá soutěžit :-P


Poznáte, jak se jmenuje batoh na obrázku? Odpovídejte na FB OXYBAGU v příspěvku s touto fotkou a vyhrajte nějakou pecku!


You May Also Like

4 komentů

  1. Super článek. My jsme letos také vybírali nový školní batoh a tím, jak je velký výběr a ne všechny batohy jsou kvalitní, tak to nebylo moc snadné. Nakonec se nám ale podařilo najít pěkný a kvalitní batoh, tak jsem spokojená.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super, hlavně že se podařilo vybrat. U nás taky většinou platí, že čím větší výběr, tím víc potom vůbec nevím :)

    OdpovědětVymazat
  3. No podobnou aktovku nosila dcerka snad až do páté třídy ZŠ, protože se jí strašně moc líbila ta neonová růžová - ach toto letí :-) Dnes jsme pro změnu na internetu hledali nějaké doučování před přijímačkami na střední školu, nakonec se nejspíše rozhodneme pro https://www.to-das.cz/, ale není to tak dlouho, co jsme šli na zápis do první třídy ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, super článek. Dítě jde do třetí třídy a dlouho sem nevěděl kde a jaký batoh vybrat. Nakonec pravděpodobně vyberu tady https://www.modio.cz/chlapecke-batohy-a-tasky . Nebo máte někdo nějaké jiné doporučení? Díky.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)