Jak připravit dítě na narození sourozence? | SOUTĚŽ

by - 13.11.19


Tak zaprvé bych asi chtěla říct, že na žádnou takovou zásadní změnu se v životě nedá stoprocentně připravit ani někoho jinýho stoprocentně připravit. Natož budoucího malého sourozence. Ale ukážu vám něco, co vám hodně pomůže :)


Tak jako pro malého budoucího sourozence, tak pro budoucí mámu, tátu, domácího mazlíčka popřípadě souseda v paneláku, se prostě vždycky může stát něco, co ho ohledně příchodu miminka zaskočí a co prostě neví, jak uchopit a pochopit. Může tak reagovat jinak, než jsme u něj zvyklí. A my budem těžko chápat co tím chce říct a proč a budeme se na něj třeba zlobit. ( Použitelné opravdu na všechny výše zmiňované :))

Jak my připravujeme Valentinku na sestřičku?


Já hodně mluvím :) a v tomto případě je to výhoda, protože nemám problém s ní desítky minut rozebírat, jak to všechno nejspíš bude. Nedělám si ale iluze, že bude všechno sluníčkové. 
Zatím to u nás probíhá, jak z filmu o dokonalém sourozenci. Valinka bere u zubařky dva obrázky i pro sestřičku, pusinkuje mi břicho, tulí se a mluví o ní moc hezky. Prostě s ní počítá. My ji zase snažíme zapojovat, co to jde, samozřejmostí byl UTZ, aby viděla jak miminko v bříšku vypadá, povídáme si, připravuju ji na to, že se sestřičkou nebude ze začátku moc velká zábava, domlouváme se s čím bude pomáhat, protože to ji hodně zajímá a na to se těší. Takže už teď ví, že bude moct třeba přebalovat (jsem zvědavá, jak dlouho ji to bude bavit :) Byly jsme spolu vyzvednout kočárek a mluvíme o sestřičce hromadně a společně, aby se necítila nějak vyčleněná.
Těší se, až si sestřičku pochová, tak se ptala, jestli to může hned v porodnici. Je opatrná a rozumná, ale je to 6 letá holčička a občas nesmíme zapomenout na to, že to, co je pro nás samozřejmé, tak pro ni být nemusí. Že si zvýšenou pozornost o miminko může vyložit tak, že už ji třeba nemáme rádi apod. V tomhle je důležitý ji neodbývat: "Ale prosím tě, máme tě rádi pořád stejně." Takhle určitě ne.


Nejsem moc typ na studování psychologických příruček, co a jak dělat, když, ale co vám chci všemi deseti doporučit je už druhá knížka ze série Emušáci od společnosti Scio

Pája a bleší cirkus

Scio je společnost, která se mimo jiné věnuje taky paralelnímu vzdělávání dětí. Mimo jiné říkám proto, že většinou je Scio povědomá hlavně díky Národním srovnávacím zkouškám, které dodnes fungují jako přijímací testy na některých školách v ČR i na Slovensku. I já je dělala, jak na střední, tak na výšku :)

V dnešní době se zaměřují i na vzdělávání dětí a rodičů, pořádájí ScioCAMPY, na úrovni základního vzdělávání vzniklo už několik ScioŠkol a pro ty nejmenší děti a jejich rodiče vytváří edukativní sérii knih s plyšáky z Emušákova.


Vloni vyšel Ferda a jeho mouchy a letos je novinka právě zaměřená na příchod nového sourozence a je to Pája a bleší cirkus.

Tuhle kouzelnou knížku jsme s Valentinkou přečetli cca za 14 dní, protože se na ni každý večer tak těšila, že jsme vynechali jen dny, kdy byla u babičky. Teda, téměř přečetli. Chybí nám ještě poslední vánoční příběh, který si šetříme a včera jsem teda vyměnily Páju za knížku V bříšku, o které jsem psala tady.



Co najdete v sadě a co je to vůbec za knížku ?


  • knížka s 12 příběhy seřazených od chvíle, kdy je maminka těhotná až po příběh, kde už sourozenci společně lumpačí
  • aktivity a doplňující otázky pro děti, otázky a rady pro rodiče - na barevných okrajích příběhů
  • plyšová opička Pája a malý muchláček plyšový opičák František
  • plátěný pytlík, kde se ukrývají 4 plyšové blechy

Výborně se mi s Vali pracuje formou hry, protože se tak v každém příběhu vžije do role opičky Páji a díky citlivým otázkám, které jsou v textu označeny malou bleškou, dokážu i já rozklíčovat, jaký na to má názor a jak by se v dané situaci zachovala. A nemyslete si, že své dítě dobře znáte a je vám jasné, co by udělalo. Valentinka mě tolikrát překvapila odpovědí, že jsem koukala, jak odlišně to vlastně může vnímat.


Každý příběh je rozlišen barevnými okraji podle typu blechy, která v něm dominuje. Blechy Nevšímalka, Strašpytlík, Parťák a Příšerka jsou takové pokoutné "kámošky", které Páji našeptávají někdy pěkné nesmysly. 
______________________

Knížka začíná tím, jak je maminka těhotná a Pája si všimne, že se nesmí na maminku tak moc tisknout a tatínek občas řekne, aby dala pozor na bříško. V tom nastupují pokoutné "kámošky" blešky - třeba Strašpytlík, která Páji vnukne myšlenku, že maminka musí být určitě moc nemocná a nebo se přidá Nevšímalka s tím, že maminka už nemá Páju ráda, proto se k ní nesmí tak moc tulit. 
_________________


V textu se taky občas objevují velké otazníky, které odkazují na okraj stránky s otázkou pro rodiče, vysvětlením a informacemi, co je dobré v dané situaci udělat a jak se k dítěti zachovat.


Informace a doporučení jsou stručné a jasné a ulehčí vám tak komunikaci s dítětem. A vzhledem k tomu, že na vývoji knihy se podílejí i psychologové, je to zase o trošku větší váha. A co se týká třeba minulé knížky Ferda a jeho mouchy - setkala jsem se s tím, že ji právě dětští psychologové i pedagogové používají ke své práci.


Bylo by možná lepší příběhy číst jindy než před spaním, aby dítě nemělo tolik vjemů a nepřemýšlelo nad tím vším těsně než usne. Ale my začaly číst a nějak jsem nevěděla, co čekat. Tak nás to ale obě pohltilo, že jsme se těšily na každý večer. Přes den se prostě moc na to čtení nesoustředíme ani jedna. Vája si z předchozího dne pamatovala, co budeme číst tentokrát a podle toho si do postele nachystala vždycky kromě Františka a Páji i danou blechu z pytlíku a při příběhu hrála divadlo.

Já jen doufám, že se nám podaří v únoru pěkně navázat na mód těšení se na sourozence a přepneme do módu jsme nadšení ze sourozence :) 

______________________________________

Soutěž o knihu Pája a bleší cirkus

A protože Scio bylo tak hodné, tak mi i letos pro vás před Vánoci věnovalo Páju, blechy i Františka s knížkou.
Soutěž probíhá pod fotkou na našem instagramu a Facebooku
(dvojitá šance na výhru :))
do pondělí 18. listopadu
a má jen dvě podmínky:

1. sledovat @bejbymama nebo FB Bejbyblog

2. napsat nám pod fotku na instagram nebo na FB (nebo na obojí): 

Jak jste připravovali, připravujete nebo budete případně někdy připravovat vy vaše děti na příchod sourozence :) Máte nějaký tip?
_______________________________________


Držím palce 

You May Also Like

1 komentů

  1. Jelikož manžela živí mezinárodní přeprava, tak tahle příprava byla ve velké míře na mě (ono ostatně většinou to je na maminách). Co jsem dělala? Malé byly dva roky, tak jsem s ní o tom prostě mluvila, ukazovala jí ultrazvuky a samozřejmě ji co nejvíce socializovala mezi ostatními dětmi, aby pak nebyla z nového človíčka úplně na větvi. :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)