"Když někdo umře..." | vol.2

by - 26.10.19


Vali dospěla do věku 6 let a víc všechno řeší, řeší hlavně PROČ a NA CO lidi umírají. Jestli ona sama neumře, když půjde spát atd. Navíc teď tak nějak dozněla celorepubliková, řekla bych, že až mánie ohledně smrti Karla Gotta. Tomuhle se prostě nedalo vyhnout. A taky není důvod, jen je lepší si připravit odpovědi na otázky. Příští týden máme navíc dušičky, tak si to pojďme trochu připomenout.

Každý rok touhle dobou buď odkazuju na náš starší článek "Když někdo umře..."/ KNIHY, které vám to pomohou dětem vysvětlit. a nebo se o tom zmiňuju aspoň na sociálních sítích. Dneska budu starší článek trochu upgradovat.




CO VALI TEĎ O SMRTI ZAJÍMÁ NEJVÍC?

V každém věku byli její otázky trochu jiné. Letos se nově objevily formy smrti. Nejvíc ji zajímala rakovina. Přišla na to ve školce. Marušky babička na ni totiž nedávno umřela. "A na co umřel můj tatínek, mami?" Tohle je asi jediná otázka na kterou neodpovím pravdivě ještě dlouho. Nedělá mi problém vysvětlovat, odkud se rodí miminka, že u zubaře jí to bude nejspíš bolet...na všechno se snažím neodpovídat lží, ale tohle fakt ještě musí počkat. Zatím asi jediná vyhýbavá odpověď a není mi z toho moc dobře, protože velmi brzy prokoukne, že kecám. Moje odpověď prozatím: "Měl nemoc, kterou doktoři ještě nepojmenovali a nikdo ji neznal." Další otázka je, kdy umřu já. Tam je to o trošku jednodušší.

CELÁ NAŠE VERZE TOHO, co se děje, když někdo umře

U nás máme nebe a tam na mráčcích bydlí ti, co umřeli a normálně tam žijou dál a až umřeme i my, tak se s nima potkáme a budeme tam žít taky. Ano, takže tatínek je tam teď s panem Karlem a můžou si i povídat :)
Hodně čerpám z filmu COCO (který chválím opravdu až do nebes :)) Odpověď na otázku kdy umřu já je s tímhle filmem hodně spojená.
Vždycky říkám, že nejdřív musí chodit do školy, do velké školy, ještě třeba do větší školy, pak bude pracovat, bude nevěsta, bude mít miminko a to její miminko musí nějdřív chodit do školky, do školy, do velké školy... A když se mi to nechce všechno vyjmenovávat, tak jí řeknu, že umřu až budu vypadat jako babi Coco. Tohle ji vždycky rozesměje a navíc je to tak nějak částečně pravda (teda kéž bych se dožila věku jako babi Coco :-P)

zdroj: Forbes.com
____________________________________

  • není důležité, jak to dětem vysvětlíte, ale držte se jednoho "stylu" a co nejmíň si vymýšlejte
  • osvědčilo se mi nelhat a vysvětlit co nejpravdivěji tak, aby to bylo pro daný věk pochopitelné
  • pokud se o to dítě zatím samo nezajímá, není důvod otevírat toto téma
_____________________________



BABOČKY vs. DINOSAUŘI

cena cca 200,- | Labyrint v edici pro děti Raketa


Babočky už máme doma dlouho, jen jsem musela počkat, jestli jim nepřijdem na chuť třeba později než tehdy, kdy jsme je od nakladatelství Labyrint dostaly. Ale zatím se nepoštěstilo. A já asi vím proč.


Babočky jsou nadpřirozené, s velkou dávkou fantazie, plné nádherných ilustrací, které pro nás jsou ale prostě moc "fantasy".  V tomto tématu jsem velký realista a tak přistupuju i k vysvětlování u Váji. Babočky jsou éterické abstraktní postavičky (babičky a dědečci, kteří se proměnili po smrti na Babočky) a z mého pohledu se o téma jen jemně opírají, jakoby se autoři báli prozradit něco navíc, aby to dětem třeba nedošlo. 


 Babočky jsou úžasně zpracované, ale tak nějak pro mě alternativní a k tomuto tématu moc pohádkové. Pokud má někdo tento styl rád, bude nadšen. Jsou děti, které poslouchají a pak si z toho vyberou to své. Musím říct, že Vali u ní nevydrží ani moc poslouchat, zajímají ji krásné obrázky, příběh ji ale nechytl. Nerozumí tomu, proč jí babočky jen modré věci a spí v semaforu. Jako dokonale vymyšlený, ale kdybych nevěděla, že je o tom, co je po smrti, brala bych to jako pohádku o malinkých človíčcích. 


cena do 200,- | Cesta Domů

Za to Dinosauři (Když Dinosaurům někdo umře) jsou tenká knížka, která nemá ani tvrdou vazbu a je prostě napsaná tak, jak to je a ani s ilustracemi si mimořádně nehráli. I přesto pro ni u tohoto tématu sáhnu raději. Jde o rodinu Dinosaurů a většinou formou komiksů se děti dozví i třeba různé druhy truchlení, různé názory na to, co je po smrti, formy pochovávání zesnulých apod.


Je to samozřejmě úhel pohledu, ale ač miluju propracované knížky, kterých se netisknou statisíce a na kterých je vidět, že si na každém aspektu dali autoři záležet, ať už jsou to ilustrace, design knížky i obsah, tady mi to prostě nestačí. Mnohem raději při vysvětlování sáhnu po Dinosaurech, kde mi to rodinka přerostlých zelených ještěrek trochu více usnadňuje. 


Není vždy na první pohled krásně zpracovaná kniha s kvalitním příběhem to, po čem sáhneme. Asi to je u té smrti prostě všechno jinak...

Už vysvětlujete? V kolika letech to vaše děti začalo zajímat? A máte taky nebe nebo mráčky?



You May Also Like

0 komentů

Za všechny komentáře moc děkujeme :)