TIPY na dárky pro budoucí maminky a miminka

by - 7.2.20

PC s online přeporodním kurzem

Zdravím s dalším tipovým článkem.
Chtěla jsem ho rozdělit do dvou, ale nemá smysl rozdělovat dárky pro novorozence a pro maminky. Protože většinou se mamince dává to, co využije pro miminko nebo se to s ním úzce spojuje. Je to takový zabití dvou much jednou ranou.  Jestli můžu ale radit, zkusila bych se primárně zaměřit na tu mámu. Myslím, že tady jsou tipy, z kterých bude mít maminka radost a mimino tak bude jedině profitovat.
100x opakované: šťástná máma = štástné dítě
A úplně na konci článku jsem shrnula to, co raději nedávat.


1. Těhotenská rolnička/mexická bola

Multifunkční šperk pro těhotné. Kulička se zvonkohrou, která se nosí na dlouhé šňůrce, aby byla přímo na bříšku. Při pohybu jemně zvoní a miminko ji má slyšet. Po narození se může pověsit nad postýlku nebo zašít do hračky. Vzhledem k tomu, že je to pro miminko známý zvuk, má jej uklidňovat i po narození. Za mě moc hezký dárek.
Po Váji jsem ji pak nosila i normálně v trošku zkrácené verzi, protože se mi strašně líbila :)
Variant je spousta a koupíte třeba na tehotenskarolnicka.cz

těhotenská rolnička


2.  Předporodní online kurzy nebo workshopy 


Může to být online předporodní kurz Porod bez obav od Majky Staňkové, který teď sjíždím. Offline verzi Majka pořád vypisuje v jejím centru na Hybešce, kde jsem ho absolvovala před 7 lety i já s Vali v bříšku. Pokud chcete volit jako dárek nějaký živý workshop, asi by bylo lepší, aby byl určitě kratší než 8 týdnů :)

Koukněte, co všechno Majka centrum nabízí za kurzy, cvičení nebo přednášky a podpůrné skupiny. Nemusí to být jen předporodní verze - zajímavě vypadá i pokračovací Máma bez obav.

A když popojedem do Prahy, k čerstvě 4 násobné mamince, blogerce a lékařce Míši Knězkové aka MK Life, tak tady to jsou online kurzy lékařské pomoci dětem a miminkům comamdelat.com. Opět tady otestováno na vlastní kůži v offlinu, kdy nás Míša navštívila v Brně v rámci Feedo první pomoc dítěti.

otevřený laptot s online kurzem porod bez obav od Majky Staňkové

Online verze různých kurzů pro maminky jsou za mě určitě top dárek.
Zrovna tyto dvě dámy jsou sázka na jistotu. Jsou to odbornice, mámy, nestraší, informují a nabízí možnosti. Po obou kurzech jsem si byla tak nějak jistější a připravenější. I přesto, že informace z kurzu první pomoci od Míši jsem naštěstí nikdy nepotřebovala použít v praxi.

3.  Alkohol ne, raději knihu!

Znáte sovětský propagandistický slogan. Tak nějak se mi tu hodil :) Alkohol je jasnej, i když po porodu se těším na skleničku, neříkám , že ne. 
S tou knihou je to takové diskutabilní. Knížku těhotné bych totiž darovala nejpozději do půlky těhotenství. Později hrozí, že ji do porodu nestihne dočíst a potom už ji nedočte vůbec nikdy. Já (bych) ji brala.

Vyberte budoucí mamince klidně knížku i mimo téma těhotenství nebo mateřství. Pokud ji tak dobře znáte, budete určitě sami dobře vědět. Jestli ráda vaří, vyberte něco o zajímavých příkrmech nebo zdravým vaření pro miminka. Ráda šije? Tak něco s DIY tématikou a podobně. Ale to tady nebudu rozvádět, každej to asi chápe...

knížka tátovi a taky mámě

Kdyby měla být ale tématická, doporučuju třeba knížku od Vandy Schreierové Mámě nebo Tátovi a taky mámě, o které jste si mohli přečíst v minulém článku, ve kterém jsme o jeden výtisk i soutěžili. 

4. Těhotenská masáž nebo wellness po šestinedělí

Ne, opravdu to není věc, kam si zajde sama, když bude chtít. Věřte mi, mám téměř za sebou dvě těhotenství a každý těhotenství jsem si masáž slibovala. Myslíte, že jsem šla? A už to zase nestihnu :) Wellness je super až po porodu nebo ještě lépe po šestinedělí. Fotka je z hotelu Sladovna v Černé Hoře, kde jsme byli před Štědrým dnem a máme to tam moc rádi. Saunový svět jsem samozřejmě neabsolvovala, ale vířivka a bazén mi stačily. Vždyť je to jen na chvíli :)


5. Deník k narození miminka

Popřípadě zapátrejte třeba po těhotenském deníku, ale ověřte si, jestli ho budoucí maminka už nemá - většinou si tam zapisuje ještě předtím, než to veřejně oznámí. A co se týká vzpomínkových alb pro miminka, tak v dnešní době už si určitě vyberete, ne jako před 7 lety. Existoval pouze jeden od Anne Geddes. Typická svými fotografiemi miminek převlečených do zvířátkových oblečků. 
Já to tehdy řešila svým Dollerem a psala do něj i miminkovský věci, první zuby, příkrmy, horečku, posazení, stoupnutí, no prostě všechno, co bylo nejdůležitější :) Ale styl to teda moc nemá, každopádně schovaný pro Vali ho mám. V 18 se zasmějeme :)

Deníky pro miminko, které podle Bejbymámy stojí za to:


6 deníků pro miminko, které stojí za to, podle Bejbymámy


tady mám osobní vztah :) nejen, že jsem ze začátku moc podporovala vydání knihy Medvěd Wrr, ale na tomto deníku má velkou zásluhu moje kamarádka, která jej navrhla a kluci mu pak dali finální podobu :)


6. Věci pro miminko

Oblečením, hračkami, muchláčky a chrastítkami nic nezkazíte. Ale pokud chcete do tohohle dárku dát trochu fantazie, máte tady tipy na menší české značky, za kterými většinou stojí mámy, které produkty začaly samy dělat, protože jim na českém trhut chyběly. Jsou možná trošku dražší (ale co je dražší, že?), než kdybyste skočili třeba do HáeMka, ale za to mají nápad, kvalitu a příběh :)


6 vhodných dárků pro miminka

1. silikonový klip na dudlík MIMIJO
2. ručně šité oblečení od Ghretka
- tady jedna poznámka: obecně u oblečení vyberte raději větší velikost, než novorozeneckou -nikdy nevíte, jak velké miminko se narodí :) 
3. hračka se jménem Brodita
4. designové látkové plenky Mamapocket
5. muchláček ABABU 
6. nebo měkkoučké dečky třeba od značky Locus


Dneska mám pro vás na fotce typ na měkkoučké dečky od značky Locus, za kterou stojí moje kamarádka Lenka. Začala minulý rok s piknikovými dekami a deky pro miminka jsou takový milý doplněk. Samozřejmostí je atest pro děti do 3 let OekoTex. Co je na Locusu ale speciální, že všechny produkty šijí švadlenky z družstva invalidů Myjómi u nás v Brně. Zapojují se tak do běžného života a značky jako je Lenčin Locus your collection jim vytváří pracovní příležitosti. Už se těším na léto a na piknikovou deku, kterou mám v plánu.

postýlka s handmade mantinelem a růžovou dekou Locus


Co raději nedávat

_____________________________________________________________________
kosmetika - nevíte, co budoucí máma bude používat, jestli raději čistě přírodní produkty nebo známé drogerkové značky. Navíc ani sama maminka neví, co miminku bude vyhovovat, takže bych se tím zbytečně nezatěžovala.

šperky - tohle spíš nechejte na blízké rodině. Pro maličké holčičky se často dávají první náušničky a tahle "výsada" se nechává babičkám nebo prababičkám. Pro maminky jsou poslední dobouo personalizované přívěsky, náramky za porod a podobné. Pokud na tom opravdu trváte, dobře se informujte u tatínka, ten bude vědět, jestli někdo z rodiny už takový nápad neměl.
_____________________________________________________

Co nenosit do porodnice

V první řadě se raději zeptejte, jestli o návštěvu v porodnici maminka vůbec stojí. Třeba ne. A pokud jo, je docela možný, že některá maminka vás nebude moc vnímat. Bude mít plnou hlavu miminka, kojení, sebe, takže třeba ani nepostřehne, že jste něco donesli a už vůbec nebude zkoumat co. Ale pro jistotu, tohle raději nenoste...

  • pomeranče (nahraďte třeba banány) - kyselé ovoce  a džusy nejsou dobré kvůli kojení
  • klasické latexové balonky (nahraďte foliovými) - balonky jsou sice takový amerikanismus, ale já je třeba miluju. Jen nevím, jak se na ně tváří sestřičky v porodnici. Když ale vyberete jeden dražší fóliový než 15 obyčejných, který praskají a dělají rámus, snad vás s nimi nevyhodí. Přinejhorším je necháte až na pozdější návštěvu. Fóliový balonek s heliem vydrží i 14 dní. 
  • květiny (nechte na návštěvu doma) - každá z nás má ráda květiny, ale v některých porodnicích jsou zakázané kvůli alergiím. Navíc shánět vázu a řešit, kam je dát... 

Tak třeba jste něco díky článku vybrali nebo aspoň načerpali trochu inspirace.
Jo a jestli máte někdo nějaký dárek, který vám udělal velkou radost, tak se pochlubte do komentářů :)

Mějte se

You May Also Like

7 komentů

  1. Mohu se zeptat, kde nejčastěji nakupujete doplňky do domácnosti? Sama jsem zhlédla několik webů se starožitnostmi, ale moc jsem jich zase nenašla. Jediný, který za to stál byl antikart Nemám strach za porcelán utratit desítky tisíc korun a chtěla bych se poradit s dalšími budoucími maminkami. Poradili byste mi, prosím? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Když mi rodila švagrová, tak jsem se právě chtěla vyvarovat toho, že jí dáme "něco na děti", ale chtěla jsem jí dát něco vysloveně pro ní. Tak jsem dlouho přemýšlela (měla jsem na to devět měsíců, haha) a nakonec jsem si řekla, že to bude nějaká knížka o osobním rozvoji. Je to pro ni hodně blízké téma. Jenže kde vzít čas na čtení na mateřské, že? Takže nakonec to byla audiokniha Chytře na průsery. Tu si mohla poslouchat třeba při kojení. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Před narozením mé dcery mi kamarádky uspořádaly malou slavnost, kde jsem od každé dostala dárek pro miminko. Moje sestra mi jako správná teta darovala úložné boxy a koše na hračky, jelikož věděla, kolik bude malá potřebovat věcí. Děláme tyto oslavy pokaždé, když je nějaká z mých kamarádek těhotná a kupujeme malé dupačky, botičky atd.

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám termín v únoru, takže už jsem pár dárků o Vánocům pro miminko i pro mě dostala. Například jsem dostala aniball a velký míč na cvičení. A to mě moc potěšilo. Také bylo fajn dostat třeba oblečení pro miminko i pro mě, jelikož teď mi je vše malé. Také poukázka do Dmka mi příjde super. Naopak nevhodný dárek jsem dostala od babičky, a to porcelán . Je sice hezký, ale teď si myslím že ho necháme uklizený ve skříni.

    OdpovědětVymazat
  6. Já si myslím, že některé věci je dobré konzultovat s maminkou. To jsou hlavně hračky pro děti. Nikdy nevíte, jakým směrem bude chtít miminko vychovávat a je teda lepší prostě se zeptat a domluvit se, že koupíte třeba něco takového nebo makového. Nebo vám maminky ideálně doporučí, co by se jim líbilo a vy to máte bez starostí. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jak rodiče pobavit a zároveň potěšit malého prince nebo princeznu? Koupit vtipný dárek na https://www.darkoviny.cz/darek-pro-miminko . Může to být například vtipné oblečení s vtipnými nápisy nebo obrázky, hravé hračky s netradičním designem, plyšové zvířátko s humorným výrazem nebo třeba sada s nápisem "Mini šéf kuchyně". Vtipné dárky nejenže pobaví rodiče, ale také rozvíjejí smysl pro humor a kreativitu u dítěte. Výběr vtipného dárku pro miminko tak může být zábavný a přinést radost nejen malému dítěti, ale i jeho rodičům.










    Regenerate response

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)