8 tipů, co s sebou do porodnice

by - 22.1.20


Všechny zdravím, ještě jako Kinder vajíčko. 
Dneska mám pro vás slíbený krátký článek, který jsem psala výhradně ve spolupráci s vámi. Nedávno jsem se vás na instagramu a facebooku ptala na otázku ohledně věcí do porodnice.

A jaká byla přesně otázka?

 "Kdybyste měly vybrat jednu jedinou vychytávku, která byla pro vás v porodnici k nezaplacení, jaká by to byla?"


Co vám nikdo neřekl

Jednou nezbytnou věcí do porodnice jsem nemyslela ani kojící podprsenku, plíny pro miminko nebo síťovaný poporodní gaťky. Tyhle věci jsou jasný a já vám nebudu sepisovat seznam běžných věcí do porodnice. Stáhnete ho beztak na každým maminkovským webu nebo si rozklikněte jednu z tisíce debat o věcech do porodnice na jednom z maminkovských fór.

Šlo mi o to, zjistit od zkušenějších a připravenějších, jestli existuje něco, co bych vážně mohla potřebovat a nikdo mi to nikdy neřekl.


Nejmilejší spolupráce

Musím říct, že jste mě překvapily. Zaprvé jste se zapojily a psaly mi hodně i v soukromých zprávách a zadruhé to všechno byly takový super věci, že jsem si je všechny hned přibalila. Teda kromě švestkovýho kompotu, ten už se mi tam nevešel, ale mám v plánu pozdější doručení :-P

Kufr nebo taška do porodnice?

Tašku do porodnice nemám, mám malej kufřík. Prej to není ostuda, protože táhnout cestovní tašku do porodnice to vážně nechceš. Jasně, jasně, potáhne to na začátku tatínek, ale znáte to, nějaký stěhování z pokoje do pokoje nebo něco a... ne díky :)

Chystala jsem si ji docela brzo - měsíc před termínem. Na mě je to extrémně brzo, ale donutil mě jeden večer, kdy jsem se docela vystresovala poslíčkama. Nevím, jestli to byli poslíčci, nevím, jak bolí poslíčci, u Váji jsem je nemívala a nebo si to nepamatuju. Ale bylo to dost nepříjemný. Když jsem si uvědomila, že nemám nachystaný ani jedny spoďáry a kvůli těhotenské průkazce bych musela prohledat 3 kabelky, než bych ji našla, trošku jsem se na druhý den vyhecovala a všechno sbalila.
Takže jsem připravena! (smajlík se zatnutým bicepsem)


8 věcí, které nezapomeňte přibalit s sebou


1. švestkový kompot

Potažmo švestková šťáva nebo jogurtové mléko apod. Švestkový kompot se skloňuje v souvislosti s porodem a toaletou asi nejčastěji a musím říct, že praktičnost této věci je dost nedocenitelná. 
A proč jako?
Pro hladší průběh procesu na toaletě po porodu - lépe to fakt vysvětlit neumím :D Pokud je někdo zašitý nebo i není, zácpa opravdu není to, co si přejete.

zdroj obrázku: kaufland.cz, Babička ještě nedorazila :-P


2. suchý šampon

Celkem jasná věc, ale někdo by mohl zapomenout. Celou flašku šampónu s sebou určitě nepotáhnu, když budu potom ráda, že se osprchuju natož, abych si umyla vlasy.
A proč jako?
Pro hezčí vlasy a když už budete padat do deprese, budete mít aspoň pocit čistých vlasů. Doporučuju stříkat ve sprchách, ne v pokoji s miminkem :)


3. sladkosti/čokoláda/hroznový cukr

S tou čokoládou bych byla opatrná, ať pak nemusíte posílat babičku z Břeclavi s kabelou švestkovýho kompotu
A proč jako?
Pro doplnění energie. Tak jako vytrvalostní sportovci potřebují doplnit energii při a po závodu. Porod je totiž takovej malej maraton, na kterej prostě nenatrénuješ.


4. vlastní čaj/caro

Ač jsem si tohle jediný nepřibalila, přijde mi to jako dobrej nápad. V některých porodnicích to jídlo a pití fakt neřeší. Před 6 lety jsem těsně po porodu ještě na porodní box dostala oběd, kterej sestával z hodně česnekovýho špenátu a knedlíků. Jako dala bych si. I tehdy jsem si dala, ale kojte pak to ubohé dítě. Za mě tam tehdy museli mít v plánu vyhubit všechny upíry.
A proč jako?
Protože v některých porodnicích dávají jen černý nebo hnusný čaj a to opět babičce z Břeclavi nemůžeme udělat.


5. noční světlo/baterka

Na Obilňáku, když jsem si rozsvítila lampičku, nemohla spát ani teta naproti z baráku, natož pak miminka zvyklá na tmu z bříška. Takže za mě super nápad a dala bych ho asi na první místo, já si beru takovou tu minilampičičku od Biodermy. Kdybych rodila v prosinci brala bych klidně i vánoční světýlka na baterku :)
A proč jako?
Vypálenou sítnici při každým nočním kojení mít nechceš.


6. sluchátka

Při prvním porodu jsem s sebou měla knížku, jmenovala - 1000 věcí, co mě serou :D Tehdy to byl fakt boom. Tentokrát budu modernější a v iPadu mám nějaký audio knížky a spoustu uložených podcastů, že bych v té porodnici musela být půl roku, abych to všechno stihla :)
A proč jako?
Jeden důvod je pro vás - jsou super při kojení, když brečí spolubydlící mimino, když brečí vaše mimino (dělám si srandu :))
Druhý důvod je pro ostatní. Chápu, že vás Metallica uklidňuje, ale ne tak stejně zbytek pokoje.

7. kapky na "zalévání" 

Tohle je můj tip, který bych řekla já, kdybyste se mě zeptali.
S Vájou v bříšku jsem chodila do předporodního kurzu k Majce Staňkové. Nevím co přesně teď radí, ale na tomhle nejde nic zkazit ani po 6 letech. Bylo to první, co jsem si napsala, že mám koupit.
Levandulový olej + tea tree + PET lahev s vlažnou vodou. Nakapat, smíchat, vzít s sebou na toaletu a po ní se tím opláchnout.
A proč jako?
Protože nechceš chodit po každém čůrání do kluzké sprchy v gumových žabkách, že ne?




8. toaletní papír

U nás v porodnici je povinný :) holt chudé zdravotnictví. Ale vzala bych si ho i tak. Většinou je na záchodech toaletní papír typu šmirgl 120 a lepší je si vzít vlastní jemňoučký.
A proč jako?
Neušpiníte si hned všechny ručníky a je opravdu nutné spodek po každé toaletě opláchnout a dokonale sušit. Takže oťupkávat a oťupkávat :)


JE JEŠTĚ NĚCO, CO BYSTE PŘIDALY? NAPIŠTE DO KOMENTÁŘŮ A JÁ TO SEM DOPLNÍM...

Děkuju vám za spolupráci, moc jste mi pomohly a třeba tohle zase pomůže některé z vás.
Takže hodně štěstí k porodu a nic nezapomeňte!

Vaše vždy připravená


You May Also Like

5 komentů

  1. za 9-té.....tatínka :-) , kterého budete muset pořád uklidňovat, utěšovat, povzbuzovat, vysvětlovat....atd. atd....a tím nebude čas myslet na věci kolem porodu a sami budete víc v pohodě (teda podle nátury oné vaší druhé polovičky :-) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký :))) Uvidíme, jak to všechno bude, ale sama si to nedokážu moc představit, leda, že by to bylo tak rychlý, že by to nestihl :-D

      Vymazat
    2. Já mám manžela hrozného stresaře, takže jsem byla ve finále ráda, že jsem ho tam s sebou neměla a že to nestihl z práce. Ale je pravda, že to byl porod jako po másle. Mimochodem fajn článek na tohle téma najdete na https://www.atlaso.cz/ kde se ženským tématům věnují. :) Prostě jsem si to odbyla v porodnici sama a když přijel manžel, tak už jsme leželi s nejmladším na pokoji. :)

      Vymazat
  2. Já bych všem holkám, které se chystají do porodnice úplně poprvé, poradila, aby si s sebou zabalily hlavně co nejpohodlnější oblečení ;-) Troufám si tvrdit, že už mám s tímto nějaké zkušenosti (3 děti a čtvrté je na cestě). Osobně mám nejradši volné sportovní oblečení, třeba nějakou teplákovou soupravu z příjemných materiálů. Nedávno jsem si takovou objednávala z obchodu cesky-vyrobce.cz.

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek o tom, co je potřeba do porodnice. Já jsem se do porodnice balila před pěti lety, ale přijde mi, jako by to bylo včera. Nedávno jsem se rozhodla pro labioplastiku zde a bylo to nejlepší rozhodnutí, které mi zvýšilo opět moje sebevědomí. Cítím se teď mnohem lépe a spokojeněji.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře moc děkujeme :)